ΜΕΝΤΟΖΑ (MENTOZA) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1993

1-1228747708-argentina

                H Mεντόζα είναι πόλη στο δυτικό τμήμα της Αργεντινής, Βρίσκεται σε έναν σημαντικό δρόμο μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής. Είναι μια συχνή ενδιάμεση στάση για τους ορειβάτες που κατευθύνονται προς το Aconcagua (το υψηλότερο βουνό στο δυτικό ημισφαίριο) ή για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ιππασία και άλλες.. Το χειμώνα, οι σκιέρ έρχονται στην πόλη για την εύκολη πρόσβασή, που προσφέρει στις Άνδεις. Οι κύριες βιομηχανίες της περιοχής Mendoza είναι κατασκευή κρασιού και η παραγωγή ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 16 με 25 Οκτωβρίου σε 2 Διαγωνιστικές ημέρες και συμμετείχαν 51 χώρες.

1993ioilogo

Θέματα και αρχεία ελέγχου στα Αγγλικά

Ελληνική Μετάφραση

BONNH (Bonn) ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΟΙ 1992

140px-flag_of_north_rhine-westphalia-svg

Η Βόννη (γερμανικά: Bonn) είναι χτισμένη και στις δυο όχθες του Ρήνου, 30 χιλιόμετρα νότια της Κολωνίας και 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κόμπλεντς (Koblenz).  Είναι ομοσπονδιακή πόλη της Γερμανίας και βρίσκεται στον νότο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το πανεπιστήμιο της Βόννης από τα πιο παλιά και γνωστά πανεπιστήμια της Γερμανίας. Γνωστοί απόφοιτοι του είναι οι Φρίντριχ Νίτσε, Κόνραντ Αντενάουερ, Λουίτζι Πιρανντελλο, Γιούργκεν Χάμπερμας. Επίσης σε αυτό σπούδασε για ένα έτος ο Καρλ Μαρξ. Σήμερα το πανεπιστήμιο είναι κυρίως γνωστό για την νομική σχολή του, για τα μαθηματικά και τα οικονομικά.

Η Βόννη διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών μουσείων. Η Ομοσπονδιακή Αίθουσα Τέχνης «Μπούντεσκουνστχάλε» (Bundeskunsthalle) και το Σπίτι της Ιστορίας «Χάους Ντερ Γκεσίχτε» (Haus der Geschichte) είναι από την μέρα που άνοιξαν δύο από τα δέκα πρώτα μουσεία στη Γερμανία από άποψη επισκεπτών.

Επίσης στη Βόννη υπάρχουν τα σπίτια γέννησης, κατοικίας και απεβίωσης ξακουστών προσωπικοτήτων που έχουν γίνει επίσης μουσεία:

  • Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο συνθέτης Μπετόβεν (Beethoven)
  • Το σπίτι όπου κατοικούσε ο ζωγράφος Άουγκουστ Μάκε (August Macke)
  • Το σπίτι όπου κατοικούσε και πέθανε ο ιστορικός και φιλόσοφος Έρνστ Μόριτς Άρντ (Ernst Moritz Arndt)
  • Το σπίτι όπου απεβίωσε ο συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann)

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 2 διαγωνιστικές ημέρες μεταξύ 12 και 21 Ιουνίου.

poster_s

Θέματα ,περιγραφή και αρχεία ελέγχου στα Αγγλικά

Ελληνική Μετάφραση

Προτεινόμενες λύσεις

ΑΘΗΝΑ (ATHENS) ΕΛΛΑΔΑ IOI 1991

1-1228746663-el_simaia

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Ιστορικά είναι μια απ’ της γηραιότερες πόλεις διεθνώς, με ηλικία που αγγίζει τα 3000 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος, κέντρο οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών, πολιτικών, φιλοσοφικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Έχει να επιδείξει μια σειρά εξεχουσών προσωπικοτήτων πολιτογραφημένων σαν Αθηναίων όπως ο Σωκράτης ,ο Πλάτωνας,ο Σοφοκλής, ο Περικλής κ.α. Η ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη όλων τον επιστημών, καθώς και η εφαρμογή του πρώτου μοντέλου δημοκρατικού πολιτεύματος της χάρισαν δίκαια το προσωνύμιο Λίκνο του Πολιτισμού. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Επίνειο της ιστορικής πόλης είναι ο Πειραιάς.

Μια δραστήρια και κοσμοπολίτικη μητρόπολη με έναν αστικό πληθυσμό 3.3 εκατομμυρίων και το συνολικό πληθυσμό περίπου 3.8 εκατομμυρίων,η Αθήνα είναι κεντρική στην οικονομική, χρηματική, βιομηχανική, πολιτική και πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αρκετά αστικοποιημένη πόλη, αρκετά ακριβή και με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου που αντιστοιχούν στους κατοίκους της στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα αναστροφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ενώ η μητροπολιτική φιλοσοφία ανάπτυξης φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια των λοιπών γνωστών μεγαλουπόλεων παγκοσμίως. Η σύγχρονη Αθήνα γίνεται γρήγορα κύριο επιχειρησιακό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη Βαλκανική χερσόνησο.

 Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 19 με 25 Μαΐου και συμμετείχαν 26 χώρες.

Θέματα στα Αγγλικά

Μετάφραση